Hotel Marysin Dwór

Menu

PRZYSTAWKI
Oscypek pieczony na blachach
Śledź w śmietanie z psiorkami
Śledź w oleju 
Kiszka z cebulą z patelni

Tatar z polędwicy wołowej z jajkiem przepiórczym

Pasztet z dzika z żurawiną

Chrupiące placuszki ziemniaczane z wędzonym łososiem
Chleb ze smalcem

Borowiki z patelni

Kurki z patelni

Wątróbka pieczona na świńskim boczku

 

ZUPY

Kwaśnica z ziebrem wędzonym z grulami
Żur Staropolski z kiełbasą i grulami
Barszcz czerwony z kołdunami / krokietem
Krem borowikowy w chlebie
Gulaszowa w kotliku
Chłodnik litewski z jajkiem

Tradycyjny rosół z makaronem

 

DANIA GŁÓWNE

 

WIEPRZOWINA
Polędwiczki wieprzowe z grilla

Tradycyjny panierowany kotlet z kością
Golonko pieczone po nasymu

Karczek wieprzowy z grilla z masłem czosnkowym



POLĘDWICA I WOŁOWINA
Stek z polędwicy w sosie pieprzowym 
Placek po zbójecku

CIELĘCINA
Cielęcina z grilla

JAGNIĘCINA
Giczki jagnięce w sosie własnym


DZICZYZNA

Roladki z dzika z kaszą gryczaną i buraczkami

 

DRÓB
Marynowana pierś z kurczaka z rusztu
Devolay z masłem czosnkowym

DANIA MĄCZNE
Pierogi ruskie
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z mięsem
Micha Mnicha pierogów
Placek grulany

RYBY

Pstrag z grilla z masłem czosnkowym
Łosoś parowany z sosem kaparowym
Sandacz w szyjkach rakowych (Laureat Śląskiego Znaku Jakości)
Roladki z soli w sosie koperkowym

 

 

DANIA WEGETARIAŃSKIE:

Jajko sadzone z ziemniakami i bukietem warzyw z kefirem

Placki ziemniaczane

Grillowane warzywa z patelni

 

 

SAŁATKI

Sałatka ze smażoną piersią z kurczaka z sosem vinegrette
Sałatka „Grecka” (sałata, pomidor, capar, oliwki, ser…)
Bukiet warzyw gowowanych
Zestaw surówek
Kapusta zasmażana
Kapusta młoda zasmażana
Kapusta czerwona
Ogórek z beczki

Buraczki na ciepło

 

DESERY

Szarlotka Gaździny na ciepło z lodami
Puchar lodów z owocami 
Ciasto Gaździny

GAZDA WOM POLECO: ( na 2 os. )
Koryto Gazdy - grilowane mięsa ze świnobicia