Hotel Marysin Dwór

Historia

Karcma Pod Strzechom jest najstarszą w Katowicach restauracją regionalną promującą kulturę Podhala. W jej 6 izbach napotkać można wiele pamiątek i historycznych eksponatów wykorzystywanych dawniej w codziennym życiu.
Potrawy kuchni góralskiej czy śląskiej konsumować można w XIX w. saniach czy wozach w otoczeniu cepów, kos czy sierpów. A potrawy znalazły nie tylko uznanie w oczach odwiedzających nas gościach ale również Karcma jest trzykrotnym zdobywcą Śląskiego Znaku Jakości:
2001 – „Oscypek na blachach podawany z polską bruśnicą”
2002 – „Sandacz w szyjkach rakowych”
2003 – „Gęś po staropolsku”
Takie potrawy najlepiej się spożywa przy muzyce na żywo. W izbach karczmy nie raz już grała muzyka góralska, bułgarska, tatarska, grecka czy chorwacka.
Według właścicieli, którzy szczególnie dbają o smak i jakość jedzenia, Gość na talerzu ma dostać dużo, ładnie i smacznie. Z Karcmy ma wyjść syty i zadowolony- to główne zasady tego lokalu.


Karcma powstała 19 września 2001. W swojej historii gościła w swoich skromnych progach wiele znakomitości, m.in. Danutę Hübner – obecnie Komisarza ds. Polityki Regionalnej wraz z którą TVP zorganizowała w Karcmie wręczenie pierwszych paszportów UE.
Bywali tu również Ambasadorowie i Konsulowie innych Państw, ludzie kultury i sztuki.
Karcma w swojej historii starała się również uczestniczyć w imprezach charytatywnych – organizacja cateringu przy WOŚP w Jaworznie.
Najważniejsze jednak w jej działalności jest kultywowanie i przypominanie odwiedzającym ją gościom o kulturze, obrzędach i daniach naszych dziadków i pradziadków.